Снимка: БулфотоДва пъти съм уволняван, понеже съм поставял въпроса за обезщетенията

...
Снимка: БулфотоДва пъти съм уволняван, понеже съм поставял въпроса за обезщетенията
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров: Голяма част от тракийските бежанци нямат документи за собственост

Снимка: Булфото

Два пъти съм уволняван, тъй като съм поставял въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. Официалните държавни лица се пазеха като демон от тамян да упоменат казуса, който не е дребен. Това сподели историкът проф. Божидар Димитров за Novini.bg.

Той напомни, че по време на изтреблението близо един милион души са прогонени и са изгубили всичките си парцели. „ Бежанците, които изгубиха парцелите си, само че останаха от онази част на Тракия, която остана в Гърция, получиха компенсации по закона „ Лучников “. Гърция си заплати през 1964 година, когато подписа контракт с България. Турците имат подобен контракт от 1925 година и няма потребност от нови договаряния. Той е наименуван Ангорски контракт и е годен и турците го извършват “.

Проф. Димитров обаче добави, че огромна част от тракийските бежанци нямат документи за благосъстоятелност. „ Такива имат единствено 13,5% от тракийските бежанци. Това е било геноцид, нахлуване на турската войска и на паравоенни отряди, които назоваваме башибозук. Те са подпалвали българските села, изгаряли са къщите, нивите, избивали са хората – над 60 000 българи, в това число и моите баба и дядо. Те също са наранени от този геноцид. Естествено последна грижа е било да мислят за документите си. Моята вуйна е сграбчила тогава 9-месечният ми баща, само че не и документи. Ако не го беше направила, в този момент нямаше да беседваме “, показа проф. Димитров.

„ Хубаво е, че в този момент Бойко Борисов се осмели да сложи въпроса за тракийските бежанци. Външните министри ще се срещат в най-скоро време, с цел да продължат диалозите “, сподели той.

Бившият шефове на историческия музей акцентира, че има основана комисия по този въпрос доста от дълго време. „ Дори аз съм взел участие в нея. Ние нямам е документи и би трябвало да решим дали да ни платят тези 13% или някаква световна сума, която да разпределим сред тракийските бежанци. Първи аз повдигнах въпроса за компенсациите на тракийските бежанци. Тогавашната сума е била 983 милиона $, в този момент е стигнала 10 милиарда $. Може сумата да е станала и по-голяма, тъй като в контракта е записано, че се заплащат лихви, неустойки и изгубени изгоди от 1913 година до в този момент. Ние не можем да претендираме върху цялата сума, тъй като нямаме документи. Никой по света не заплаща без документи. Хората са бягали, с цел да спасят живота си и не са мислили за документи. Документи имат тракийските бежанци, които живеят към границата, защото са били на 20 км. от България. Те са имали опция да спасят себе си и добитъка си, само че други не са могли “, сподели още проф. Божидар Димитров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР